top of page
tibetaans boeddhistische meditatie kussens mediteren
Boeddha Amsterdam Dharmasun Logo

Dharmahuis Amsterdam

Tibetaans Boeddhistisch Meditatie Centrum in Nederland

Ons aanbod van boeddhistische (meditatie) activiteiten in Amsterdam en online

Leer mediteren en verdiep je in het Tibetaans boeddhisme

Bij Dharmahuis Amsterdam kun je in een ongedwongen sfeer kennis maken met gelijkgestemden en andere Sangha genoten (Sanskriet voor groep of gemeenschap), om samen te leren mediteren, te reflecteren over het leven of gewoon gezellig samen te komen. Verkrijg meer kalmte en inzicht via boeddhistische leringen en meditatie, direct toepasbaar in je dagelijks leven. 

 

Het is onze intentie een omgeving te creëren waar authentieke boeddhistische leringen en meditatiepraktijken voor iedereen toegankelijk zijn; je hoeft geen boeddhist te zijn om bij ons te komen mediteren of een cursus te volgen. Uiteraard is iedereen, starter of gevorderd, welkom bij alle activiteiten.

 

Wij vinden het belangrijk dat mensen persoonlijke aandacht en begeleiding krijgen en dat er onderlinge verbondenheid ervaren wordt tijdens onze bijeenkomsten. Leuk als je je even voorstelt aan de begeleiders, zodat we je wat meer achtergrond informatie kunnen geven mocht je daar behoefte aan hebben.

Deelname aan al onze boeddhistische activiteiten is op basis van een vrijwillige donatie.

 

We komen zowel online als face-to-face bijeen, en onze (meditatie) activiteiten worden in het Nederlands en/of Engels aangeboden. Het is gebruikelijk dat aan onze online bijeenkomsten mensen uit allerlei werelddelen deelnemen.

Handgeschreven tekst Turn the wheel of Dharma met dharma wiel tekening

In de visie van onze leraar Chökyi Nyima Rinpoche is een Dharmahuis een toegangspoort naar de Dharma (Sanskriet voor de leer van de Boeddha). In deze context betekent "Turn the wheel of the Dharma" het in beweging zetten van de verspreiding van de leer van de Boeddha.

 

Ontdek meditatie en het boeddhisme in Amsterdam:
Graag meer leren en samen met ons mediteren? Wij heten je van harte welkom bij Dharmahuis Nederland in het hart van Amsterdam.

boeddhistische-meditatie-mediteren-boeddisme_edited.jpg

Hou mij graag op de hoogte van alle boeddhistische meditatie activiteiten in Amsterdam en online:

“Whatever passes through your mind, don't focus on it and don't try to suppress it.

Just observe it as it comes and goes.”

Yongey Mingyur Rinpoche, broer van Chökyi Nyima Rinpoche, over meditatie in zijn boek The Joy of Living.

Boeddistische meditatie: Wat is het?

Nog even geduld, we voegen hier binnenkort meer tekst toe, inclusief een uitleg over shamatha – stilte meditatie en vipassana – inzichtmeditatie.

Wat zijn de voordelen van het beoefenen van boeddistische meditatie?

Het beoefenen van boeddhistische meditatie, waaronder Sadhana (zoals de meditatie op Boeddha Shakyamuni), kan een breed scala aan voordelen bieden op zowel fysiek, mentaal als spiritueel niveau. Enkele voordelen zijn:
 

  • Innerlijke rust en kalmte: Meditatie helpt bij het cultiveren van innerlijke rust en een gevoel van kalmte, waardoor stress en angst verminderen.

  • Verbeterde concentratie: Meditatieoefeningen kunnen de focus en concentratie verbeteren, wat nuttig is in het dagelijks leven en in het verbeteren van de productiviteit.

  • Emotioneel evenwicht: Het beoefenen van meditatie kan helpen bij het reguleren van emoties, het ontwikkelen van een positieve kijk op het leven en het verminderen van negatieve emoties zoals woede, verdriet en angst.

  • Verhoogde compassie en empathie: Door meditatie kunnen mensen hun compassie en empathie vergroten, niet alleen voor henzelf, maar ook voor anderen om hen heen.

  • Spirituele groei: Voor degenen die op zoek zijn naar spirituele groei kan meditatie helpen bij het ontwikkelen van een dieper begrip van zichzelf en de wereld om hen heen, en kan het bijdragen aan een gevoel van verbondenheid en innerlijke vervulling.

  • Fysieke gezondheidsvoordelen: Er zijn aanwijzingen dat meditatie gunstig kan zijn voor de algehele gezondheid, waaronder het verminderen van bloeddruk, het versterken van het immuunsysteem en het verbeteren van slaappatronen.

  • Beheersing van de geest: Meditatieoefeningen helpen bij het cultiveren van bewustzijn en beheersing van de gedachten, waardoor men meer in staat is om reactief gedrag te verminderen en bewuster te handelen.

 

Deze voordelen zijn niet onmiddellijk en kunnen verschillen per individu. De regelmatige en toegewijde beoefening van boeddhistische meditatie, zoals de Buddha Sakyamuni Sadhana, kan leiden tot langdurige voordelen en een diepgaand begrip van de eigen geest en ervaringen.

Boeddhistische meditatie voor beginners en ervaren Dharma beoefenaars

Ons aanbod bevat zowel bijeenkomsten om te leren mediteren voor starters, als beoefeningen voor gevorderden gebaseerd op traditionele boeddhistische teksten, zodat je je eigen pad kan volgen en in een veilige omgeving kennis kan maken met onze internationale Sangha (Sanskriet voor groep of gemeenschap).

Ons aanbod is afgestemd zowel op mensen die willen kijken of meditatie iets voor hen is, als voor ervaren Dzogchen en Vajrayana beoefenaars. Onze lineage is de Chökling Tersar Lineage, en onze leraar Chökyi Nyima Rinpoche.

Als je nog geen ervaring hebt met meditatie biedt Dharmahuis Amsterdam laagdrempelige cursussen om te leren mediteren. En mocht je al langer bezig zijn met het Tibetaans boeddhisme, is er bij ons nationaal en internationaal een enorm divers aanbod.

 

Denk aan retraites, mantra recitatie initiatieven, het bestuderen van klassieke boeddhistische teksten, onderricht seminars, boekenclubs, Sadhana beoefening en een begeleid meditatieprogramma. Veel van deze activiteiten vinden zowel persoonlijk in Amsterdam als online plaats.

bottom of page