top of page
tonglen-compassie-meditatie-training-compassion-meditation-nederland.jpg
Dharmasun Logo Boeddhistisch Centrum Nederland

Dharmahuis Amsterdam

Tibetaans Boeddhistisch Meditatie Centrum in Nederland

Tonglen – boeddhistische compassiemeditatie

Tonglen is een Tibetaans boeddhistische meditatie beoefening om de liefde en het mededogen in jezelf te versterken. Tong betekent 'loslaten'/'geven'/'sturen' en len betekent 'accepteren'/'nemen'/'ontvangen'. Tonglen wordt ook wel liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie (loving kindness meditation) genoemd. Het wordt vaak vertaald als geven en nemen’ (giving and taking meditation), en we gebruiken onze ademhaling om negatieve energie te zuiveren en om te zetten in compassie.

Laat je gegevens hier achter en laat ons weten of je graag meer informatie ontvangt om te bepalen of Tonglen meditatie iets voor jou is, of dat je je wilt opgeven:

Tibetaans boeddistische meditatie altaar met thanka

Our Tonglen Compassion Meditations are conducted online, in English.

"If you want others to be happy, practice compassion.
If you want to be happy, practice compassion."

- The Dalai Lama -

Praktische gegevens Tonglen – Meditatie Training voor Mindfulness en Compassie

Elke maandag

Begintijd: 19:30 uur

Eindtijd: 20:30 uur

 

Deze activiteit is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde boeddhistische beoefenaars. Deze online bijeenkomsten worden normaal gesproken in het Engels gehouden, behalve als er alleen Nederlandstalige deelnemers zijn.

Nieuwsgierig geworden?

Laat je gegevens hier achter, en laat ons weten of je graag wat meer informatie wenst (dan bellen of e-mailen we je), of dat je je graag wilt opgeven voor deze activiteit. We sturen je dan alle praktische details toe. Hopelijk tot gauw!

TONGLEN COMPASSION MEDITATION

“Tonglen Meditation is a method for overcoming our fear of suffering and for dissolving the tightness of our hearts. Primarily it is a method for awakening the compassion that is inherent in all of us, no matter how cruel or cold we might seem to be.”

- Pema Chödrön -

Tonglen Meditatie – de boeddhistische beoefening van geven en nemen

Wat is er zo revolutionair en bijzonder aan tonglen? Eigenlijk niks en ook weer alles. Het herinnert ons eraan dat we geen afzonderlijk, afgesloten individu zijn, dat opereert los van zijn omgeving en anderen. Tonglen laat ons weer ontdekken dat we een onlosmakelijk onderdeel zijn van onze omgeving en van anderen in het meest weidse begrip van het woord. Ergens onderweg zijn we dat vergeten en in hokjes gaan denken, in subject en object, en zijn we gaan geloven dat we onszelf kunnen afschermen voor de pijn buiten ons, zelfs voor de pijn in onszelf.


Een boom geeft ons het goede voorbeeld door koolstofdioxide, een 'afvalstof' van onze ademhaling, om te zetten in zuurstof, die wij weer nodig hebben om te ademen. In tonglen oefen je je erin om andermans of ons eigen lijden in te ademen, te transformeren, en uit te ademen als positieve energie. Dat is het bijzondere van deze oefening, die lijden omzet in geluk en haat in compassie.


Als we ons weer herinneren wie we zijn, is het natuurlijk - zonder dat we ‘fools for love’ worden - de wens te hebben lijden om te zetten in geluk, onwetendheid in inzicht, onrust in vrede, conflict in harmonie.

 

Hoe beoefen je Tonglen?
De techniek van tonglen is bedrieglijk simpel. Op het ritme van je ademhaling adem je het lijden van bijvoorbeeld jezelf in als donkere rook en door een transformatie in je hart, wordt dit lijden uitgeademd in het juiste 'tegengif', wat dat ook maar mag zijn, als witte rook. De veronderstelling van deze mogelijkheid is dat jouw hart van mededogen verbonden is met alle harten. Er is geen afgescheidenheid, waardoor er ook geen bedreiging is voor wie je in diepste essentie bent. Desalniettemin kan het idee van het opnemen van leed van een ander moeilijk zijn. En omdat we compassievol zijn naar onszelf in de oefening, houden we hier rekening mee en bouwen die stapje voor stapje op. We zien ernaar uit om je te ontmoeten, het rustig uit te leggen, en je te begeleiden in deze liefdevolle meditatie.

bottom of page