top of page
groene-tara-boeddhistische-godin-compassie-in-actie.jpeg
Dharmasun Logo Green Tara Buddhist Goddess

Dharmahuis Amsterdam

Tibetaans Boeddhistisch Meditatie Centrum in Nederland

Green Tara Outer Sadhana - Groene Tara Meditatie

Wie is Groene Tara, in het Engels Green Tara, de vrouwelijke boeddha? En wat is de betekenis van Groene Tara?

Groene Tara is een belangrijke vrouwelijke yidam, of godheid, in het Tibetaans boeddhisme. Een yidam is een meditatievorm die verschillende kwaliteiten van wijsheid, compassie en alwetendheid (boeddhaschap) verbeeldt. Tara wordt ook wel de moeder van alle boeddha's genoemd, en ze wordt geassocieerd met mededogen, bescherming, verlichting, en het overwinnen van angst en gevaren in de wereld. Mensen roepen haar vaak aan voor hulp bij moeilijkheden en bescherming tegen allerlei vormen van angst en lijden.

Hieronder leggen we meer uit over wie Groene Tara is, wat de betekenis is van de mantra "Om Tare Tuttare Ture Soha", en wat de voordelen zijn van het beoefenen van de Outer Tara Sadhana.

Laat je gegevens hier achter en laat ons weten of je graag wat meer informatie ontvangt om te bepalen of deze Groene Tara meditatie bij jou past, of dat je je wilt opgeven:

Praktische gegevens Groene Tara Meditatie - Green Tara Sadhana

Dharmahouse Amsterdam biedt de Groene Tara beoefening (Outer Tara Sadhana) elke woensdag en vrijdag online aan, via Zoom. Het is gebruikelijk dat aan onze online bijeenkomsten mensen uit allerlei werelddelen deelnemen. Deze bijeenkomsten worden normaal gesproken in het Engels gehouden, behalve als er alleen Nederlandstalige deelnemers zijn.

Deze meditatie is met name geschikt voor gevorderde boeddhistische beoefenaars, maar iedereen is van harte welkom.

Getekende afbeelding van Groene Tara Boeddistische vrouwelijke godin

Er wordt op dit moment geen Groene Tara Outer Sadhana aangeboden via Dharmahuis Amsterdam.

The online Green Tara Outer Sadhana Meditations are conducted in English online, via Zoom.

Nieuwsgierig geworden?

Laat je gegevens hier achter, en laat ons weten of je graag wat meer informatie wenst (dan bellen of e-mailen we je), of dat je je graag wilt opgeven voor deze activiteit. We sturen je dan alle praktische details toe. Hopelijk tot gauw!

Green Tara, the goddess of compassion in action

Wie is Groene Tara, en wat is de betekenis van Groene Tara?

groene tara meditatie

Groene Tara is een belangrijke vrouwelijke Boeddha en yidam in het Tibetaans boeddhisme. Iedereen in Tibet is bekend met Groene Tara. Ze wordt vaak afgebeeld als een jonge vrouw met een zachte en vriendelijke uitstraling. Haar lichaam is smaragdgroen, symbolisch voor haar actieve, liefdevolle compassie. Tara wordt traditioneel afgebeeld zittend op een lotusbloem met haar rechtervoet uitgestrekt, wat aangeeft dat ze altijd klaar is om snel te reageren op de roep om hulp. In haar linkerhand houdt ze een blauwe lotusbloem vast.


Groene Tara wordt geassocieerd met mededogen, bescherming, verlichting, en het overwinnen van angst en gevaren in de wereld. Ze wordt gezien als een manifestatie van het verlichte activiteitsaspect van alle Boeddha's. Mensen roepen haar vaak aan voor hulp bij moeilijkheden en bescherming tegen allerlei vormen van angst en lijden. Haar compassie wordt beschouwd als snel en actief, en ze wordt vaak aangeroepen in noodsituaties. Tara wordt beschouwd als degene die geen aarzeling kent en snel en doeltreffend handelt. Haar toewijding, of verlichte intentie, wordt zelfs als nog volhardender beschouwd dan die van de Boeddha's.


Onze traditie heeft een sterke connectie met Groene Tara en de krachtige lijn van compassie en wijsheid die ze vertegenwoordigt.

Wat is de mantra van de godin Groene Tara, en wat is de betekenis?

Mantra's zijn gewijde klanken, een uitdrukking van verlichte taal. Soms worden mantra's beschreven als een reeks woorden of klanken. Ze hebben talrijke psychologische voordelen en bevatten spirituele krachten, mede dankzij eeuwen van recitatie door verlichte beoefenaars. De woorden in mantra’s zijn Sanskriet, niet Tibetaans. In feite zijn mantra's bijna onvertaalbaar. Een mantra kan al dan niet een syntactische structuur of een letterlijke betekenis hebben.

De mantra van de godin Groene Tara is:


"Om Tare Tuttare Ture Soha"


De letterlijke betekenis is simpelweg "Om Tara, de redder, de vlugge, soha".
Hier staat "Om" voor het lichaam, de spraak en de geest van Tara en alle Boeddha's. Om is vaak het startpunt van veel mantra's. "Soha" betekent "moge het zo zijn" en wordt aan het einde van veel mantra’s toegevoegd.


Met deze mantra roepen we Tara aan en noemen haar de vlugge, degene die ons snel bevrijdt. In wezen is de mantra een oproep aan Tara, voor haar zegeningen, bescherming en hulp bij het overwinnen van hindernissen en gevaren op het spirituele pad. Het reciteren van de mantra helpt ons om onze meditatieve concentratie te verdiepen en wordt beschouwd als een krachtige spirituele oefening in het boeddhisme. De Groene Tara mantra is niet zomaar een verzameling klanken; het is een krachtige manier om spirituele groei te bevorderen.

Groene Tara Outer Sadhana beeldje godin vrouwelijke boeddha Betekenis

Laat je gegevens hier achter, en laat ons weten of je graag wat meer informatie wenst, of dat je je graag wilt opgeven voor deze activiteit. Hopelijk tot gauw!

groene-tara-mantra-Om Tare Tuttare Ture Soha.jpg

Groene Tara is een belangrijke vrouwelijke yidam. Wat is een yidam?

Een yidam is eigenlijk gewoon een meditatievorm die verschillende kwaliteiten van wijsheid en Boeddhaschap verbeeldt. In het Tibetaans boeddhisme betekent "yidam" simpelweg een meditatieve goddelijke vorm die je gebruikt als focuspunt voor je spirituele oefening. Het kan eruitzien als een mannelijke of vrouwelijke god of godin, afhankelijk van welke traditie je volgt. De term zelf komt van de woorden "yi" wat "bewustzijn" betekent, en "dam" wat staat voor "houder" of "focus". Dus eigenlijk is een yidam gewoon datgene waar je je op concentreert tijdens je meditatie of spirituele oefening.


Mensen associëren yidams vaak met specifieke eigenschappen en aspecten van verlichting. Je kiest meestal een yidam op basis van jouw persoonlijke spirituele doelen en behoeften. Het idee is dat door met een yidam te werken, je bepaalde spirituele eigenschappen, zoals wijsheid of mededogen ontwikkelt.

Waarom we een yidam soms een god of godin noemen, heeft te maken met symboliek en archetypen. In het Tibetaans boeddhisme vereren we deze goddelijke vormen niet als externe goden, maar zien we ze eerder als manifestaties van ons eigen innerlijke potentieel. Ze zijn symbolisch voor bepaalde kwaliteiten en onze inherente boeddhanatuur.


Het grote verschil tussen een yidam in het Tibetaans boeddhisme en wat de meeste religies als god of godin beschouwen, ligt in de aard van verering en het concept van goddelijkheid. Bij ons is de yidam een meditatief hulpmiddel en een symbool van spirituele eigenschappen, terwijl godsbeelden in veel religies vaak externe, transcendente wezens zijn die worden aanbeden als schepper en heerser van het universum. In het christendom is het concept van god vaak persoonlijker en transcendent, terwijl de yidam meer te maken heeft met innerlijke ervaring en de ontwikkeling van spirituele deugden.

We hebben het hier over het beoefenen van de Green Tara Outer Sadhana.
Wat is een Sadhana?

Beeld groene tara vrouwelijke godin

Een "sadhana" is in het Tibetaans boeddhisme een spirituele training of "workout". Het is een oefening die je doet met als doel om spirituele groei, realisatie en verlichting te bereiken. Sadhana’s bevatten vaak een combinatie van meditatie, visualisatie, gebeden, mantra's en rituelen, allemaal gericht op het openbaren van specifieke kwaliteiten of het verbinden met een bepaalde boeddha, bodhisattva of kwaliteit.

Er zijn veel verschillende soorten Sadhana’s. Vaak richt een Sadhana zich op een specifieke yidam of spirituele figuur. Zo kun je bijvoorbeeld in het Tibetaans boeddhisme bezig zijn met Sadhana's die gericht zijn op Boeddha's zoals Chenrezig (Avalokiteshvara), Manjushri, Vajrapani, of Tara. Het doel van deze oefeningen kan variëren, van het ontwikkelen van mededogen, wijsheid en kracht, tot het verkrijgen van bescherming en het bereiken van verlichting.

Sadhana's worden vaak van leraar op leerling doorgegeven, als onderdeel van de mondelinge overleveringstraditie in het boeddhisme. Je volgt de instructies van je leraar en duikt regelmatig in de Sadhana als een soort spirituele "mentale fitnessroutine". Het draait om het trainen van je geest, het verkrijgen van inzicht en het boeken van vooruitgang op het pad naar verlichting.

 

Kortom, een sadhana is een toegewijde, gestructureerde oefening die draait om innerlijke transformatie en het ontwikkelen van positieve kwaliteiten.

groene-tara-green-tara-sadhana-mantra

Wat houdt de Groene Tara Outer Sadhana precies in?

Er zijn verschillende Sadhana's (spirituele oefeningen) die specifiek gericht zijn op Groene Tara in het Tibetaans boeddhisme. In Dharmahuis Amsterdam beoefenen we de Groene Tara Outer Sadhana zoals die is geopenbaard door Chogkyur Lingpa. Deze Sadhana is vrij uitgebreid en bevat een rijke visualisatie. De oefening bestaat in grote lijnen uit de volgende onderdelen:

Voorbereiding

We beginnen met het nemen van toevlucht tot Groene Tara als de belichaming van de Boeddha, de Dharma (de leer van de Boeddha) en de Sangha (spirituele gemeenschap), en tot de overleveringslijn. Dit biedt bescherming en begeleiding op ons spirituele pad. Verder cultiveren we het altruïstische streven naar verlichting voor alle wezens. Hierbij visualiseren we Groene Tara in de lucht voor ons.


Visualisatie en recitatie
We visualiseren onszelf als Groene Tara en zien voor ons in de lucht 21 Taras. We bieden de 21 Taras prachtige geschenken aan in de vorm van een "mandala geschenk" en reciteren de "21 lofuitingen" aan Tara. Dit herhalen we drie keer. Vervolgens laten we de visualisatie van de 21 Taras oplossen in licht, dat samensmelt met ons. We reciteren de Tara mantra ("Om Tare Tuttare Ture Soha"), gevolgd door de 100-lettergrepige mantra. Na deze fase lossen we de volledige visualisatie op en rusten we even in de natuurlijke staat van de geest.


Opdracht van verdienste
We sluiten de Sadhana af door de verdiensten die zijn gegenereerd tijdens de beoefening op te dragen aan het welzijn van alle levende wezens.


Deze Sadhana wordt uitgebreid toegelicht en beoefend in het derde deel van Tara’s Triple Excellence. Check de link onderaan deze pagina voor meer details.


Het hoofddoel van de Groene Tara Outer Sadhana is je te helpen je te verbinden met de helende, beschermende en verlichtende energieën van Groene Tara en zo spirituele groei en welzijn te bevorderen. Hoewel deze meditatie bijzonder geschikt is voor ervaren boeddhistische beoefenaars, is iedereen van harte welkom om deel te nemen.

Nieuwsgierig geworden? Laat je gegevens hier achter voor meer informatie, of om je aan te melden:

Wat zijn de voordelen van de Groene Tara Meditatie?

vrouwelijke godin groene tara boeddhisme beeldje

Het beoefenen van de Groene Tara meditatie is niet zomaar een zen-momentje; het is een krachtig middel om zowel spirituele als dagelijkse obstakels te tackelen. Hier zijn een paar mogelijke voordelen die je uit deze meditatie kunt halen:

 

  • Vergroting van compassie

Door te mediteren op Groene Tara kun je je compassie voor zowel jezelf als anderen ontwikkelen en vergroten. Het geeft je een inspiratieboost om actief bij te dragen aan het welzijn van de mensen om je heen.

 

  • Bescherming en verwijdering van angst

Tara is als een spirituele bodyguard tegen allerlei vormen van angst en gevaren. Door met haar te mediteren, vind je innerlijke kracht om moeilijkheden aan te pakken en te overwinnen.

 

  • Verlichting van lijden

Groene Tara staat symbool voor de actieve verlichting door mededogen. Meditatie op Tara kan bijdragen aan het verminderen van het persoonlijke lijden en het bevorderen van het welzijn van alle levende wezens.

 

  • Bevordering van positieve verandering

Meditatie op Groene Tara is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de wereld om je heen. Het kan gezien worden als een krachtig middel om positieve verandering te bevorderen, gedreven door mededogen en liefdevolle actie.


De voordelen van meditatie zijn sterk afhankelijk van je toewijding, intentie en consistentie in de beoefening. Het beoefenen van Groene Tara-meditatie kan een diepgaande invloed hebben op je spirituele groei en welzijn.

COMPASSION IN ACTION

"Change starts with us as individuals. If one individual becomes more compassionate it will influence others and so we will change the world."

- The Dalai Lama -

Ontdek Tara’s Triple Excellence

Een dagelijks online meditatieprogramma,
gebaseerd op Groene Tara

Naast de Groene Tara Outer Sadhana biedt onze internationale gemeenschap ook een dagelijks online meditatieprogramma aan. Ideaal voor jou als je je geïnspireerd voelt door Groene Tara.

 

Met behulp van een 12-daagse cursus kun je kosteloos kennismaken met Tara’s Triple Excellence. Je kunt meer informatie vinden op de website van Chökyi Nyima Rinpoche: Dharmasun

green tara triple excellence nederland
bottom of page